Приватизація житла

45


Відповідно до Закону Украі?ни «Про приватизацію державного житлового фонду» кожний громадянин Украі?ни має право приватизувати займане ним житло в межах номінальноі? вартості житлового чеку або з частковою доплатою.
Відповідно до зазначеного Закону та Положення «Про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян, безоплатна передача житла здійснюється в розрахунку 21 м2 загальноі? площі на наймача і кожного члена його сім ,і? та додатково 10 м2 на сім’ю. Тобто, в межах цієі? норми громадяни мають право приватизувати житло в повному обсязі один раз. Згідно з п. 7вищезазначеного Положення загальна площа квартири (будинку) визначається як сума площ житлових і підсобних приміщень квартири (будинку), веранд, вбудованих шаф, а також площ лоджій, балконів і терас. Згідно зі ст.10 згаданого Закону допоміжні приміщення (комірчини, сараі? тощо) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизаціі? не підлягають.
Таким чином, стосовно приватизаціі? житлового приміщення, рішенням суду приватизувати тільки ту частину житлового будинку, яка йому надана чим рішенням. Інші приміщення, якщо вони не належать юридичним чи фізичним особам і є допоміжними приміщеннями передаються особі, котра приватизує, у власність безкоштовно.

К.В.Бойко, головний спеціаліст міського управління юстиціі?