Допомогли люди: продовження історії переселенця з Дебальцевого

606


Анатолій Голобородько – переселенець із Дебальцевого. Переїхав у село на Волинь з малим сином. Недавно він написав, що живе, «як в хліві» і показав, що робиться в старій хаті, яка слугує їм за житло. За деякий час у його хаті зробили мало не капітальний ремонт. Чоловік же вперся і розказує, що влада тут ні до чого, а все робили люди.

Історія з волинським Голобородьком має свій хепіенд. Могла б мати. Після того, як Анатолій із Дебальцевого розповів і показав журналістам, в яких умовах живе з малолітнім сином, йому виділили 20 тисяч з районного бюджету на ремонт. Крім того, небайдужі місцеві жителі активно взялися допомогти Голобородькам облаштуватися на Волині.

Деталі розповідає Тетяна Приходько для газети «Полісся».

Вікна, телевізор, інтернет, ламінат…

Чоловік із 9-річним сином приїхав на Волинь ще у 2014-му. Родині допомогли знайти житло: запропонували стару хату у селі Олександрія. Анатолій вже старшого віку, і через це, і через нестачу коштів, самотужки привести її у добротний стан не зміг.

Завдяки резонансу у ЗМІ і небайдужим людям, які відгукнулися на його прохання про допомогу, оселя переселенців дуже змінилася.

«Хочу подякувати всім людям, які відгукнулися та допомогли нам», – каже Анатолій і перелічує все зроблене.

Підприємці із села Качин Валентина Юхимчук та її чоловік Володимир купили два пластикових вікна.

«Володя із своїм знайомим їх і вставили. Валя придбала карнизи і тюль ось у цю кімнату. Стіл під телевізор, ліжко, диван, крісло, шафу теж вони для нас десь узяли. Двоє дверей із замками та завісами знову ж Валя із Володимиром купили, а потім Володимир із ще одним чоловіком їх вставили», – показує зміни Анатолій Голобородько.

У кімнаті – телевізор. У підведенні Інтернету до оселі посприяв отець Сергій Сіжук. Телевізор купив зі спеціальною знижкою у підприємця Сергія Кузьмича в Камені-Каширському. Чоловікові якось, проїжджаючи мимо, із автомобіля одні люди, яких не називає, дали 3 тисячі гривень. До них він доклав ще заощаджену тисячу та й прийшов у магазин прицінюватися. Але коли побачив скільки коштує електроніка – розчарувався, бо вартість телевізора була близько 6 тисяч, а ще ж потрібна антена. Розчарування Анатолія Голобородька побачив підприємець і, упізнавши у ньому переселенця із Олександрії, зробив для нього таку знижку, що із тих 4 тисяч ще 500 гривень навіть повернув.

«У церкві у Качині батюшка із людьми зібрали 2 тисячі гривень. До них Валя добавила свої скільки там треба було і придбала плитку. Валі завдячуємо і пральною машинкою. Ще один батюшка, який проживає в Олександрії, купив із своєю мамою другу пару вікон, 121 квадрат ламінату та те, що під нього, плінтуси. Я спробував його сам класти, але ж не спеціаліст. Попросив людину і той чоловік мені за два вечори його поклав», – розповів пенсіонер, який сам виховує сина.

Ще в одну кімнату два металопластикових вікна купили отець Сергій Сіжук з мамою, вони ж поклопоталися і купили на грубку плитку та клей. Пресвітер Валерій Дунайчук зі своїми хлопцями обклали грубку, привезли із пилорами рейки, гіпсокартон, вагонку на стелю. По 6-7 чоловік приходили та обшивали стіни, шпаклювали, зробили стелю. Вчителі Качинської школи з директором купили шпалери і привезли. Потім дві вчительки та одна працівниця сільської ради прийшли їх поклеїли…

Сільський голова привіз письмового стола для малого Данила. Кошти на нього назбирав Андрій Михайлюк із Каменя-Каширського на місцевому ринку. За ці гроші сільський голова і придбав письмового столика.

Але Голобородько обурюється

Голобородько обурюється тим, що влада приписала собі заслуги людей. Демонструє листа за підписом голови РДА, якого отримав.

«Районна державна адміністрація повідомляє, що звернення жителя с. Олександрія, гр. Голобородька Анатолія Костянтиновича про покращення житлових умов розглянуто. При розгляді встановлено, що Качинською сільською радою за благодійні кошти придбано 4 (чотири) металопластикові вікна, одні міжкімнатні та одні вхідні двері, дерев’яні дошки, облицювальну плитку та клей, гіпсокартон, пластикову вагонку, шпаклівку, шпалери, електроплитку, холодильник, меблі, віконні карнизи, тюль, постільні комплекти та ін.

За кошти, виділенні рішенням районної ради (20 тисяч гривень) придбана електропроводка, вимикачі, розетки, USB-плита (30 штук), фарба для зовнішніх робіт, фарба для підлоги, саморізи, дерев’яні направляючі, водяний насос. Всі інші роботи: водопостачання, облаштування пічного опалення, облицювання плиткою, гіпсокартоном, шпалерами, шпаклювання, оздоблення стелі, зовнішньої частини будинку, заміна вікон, дверей, електропроводки та ін. проведено сільською радою і її жителями», – йдеться у ньому.

Слова «сільською радою придбані» та «проведено» і обурили чоловіка, бо ж на власні очі, мовляв, бачив, хто і що робив, а особливої заслуги сільської ради тут не бачить.

Мінібашня, труби, крани, фарба, шпаклівка…

Качинський сільський голова Олександр Войтюк розповів, на що витратили 20 тисяч гривень з районного бюджету, які виділили пенсіонерові Анатолієву Голобородьку з сином для облаштування нормальних умов проживання.

«Ми купили 34 листи плити USB, на що пішло 10540 гривень. Придбали мінібашню забірну, трубу металопластикову, крани для проведення води. На це витратили 3020 гривень. Замінили у будинку електропроводку, розетки, вимикачі, коробки. Це обійшлося у 1551 грн. Купували також шпаклівку та ґрунтовку – 366 гривень, дві упаковки саморізів – 255 гривень. Для зовнішніх робіт закупили фарбу гумову (1800 гривень). Щоб обшити будинок плитами USB, придбали дерев’яні направляючі, рейки, 247 метрів погонних (із запасом, щоб було і на дах) за 2470 гривень.

Усі роботи, що виконувалися у будинку жителями сільської ради, були узгоджені із сільською радою. Ми спільно обговорили, хто що зможе зробити та зробить. У багатьох питаннях я також докладав власні кошти. А окрім того, організовував людей для заміни електропроводки, обшивки стін і стелі, обкладання грубки, зовнішніх робіт. Зазначу, що було непросто зробити той лад, що вже є. Передусім через те, що сам Анатолій Костянтинович – людина конфліктна і часто просто блокував роботу, коли його бачення не співпадало», — розповів Олександр Войтюк.

На хаті Голобородька в Олександрії здулися плити, якими обклали будинок. Цей недолік ремонту вже виправили. Тепер в селі думають, як облаштувати в цій хаті душову кабіну. Сам же Анатолій Голобородько хоче переробити невелику прибудову до оселі, де у них кухня і де тече дах. Але і тут йому готові у селі допомогти.