Затоплення «Юнкому»: Донбас перетворять у ядерний могильник

51


Затоплення шахти «Юнком» біля окупованого Єнакієво призведе до того, що не лише весь Донбас, а й суміжні з Україною території інших держав перетворяться у ядерний могильник. Про це йдеться у висновках вчених, що вивчали це питання.

У 1979 на «Юнкомі» був підірваний ядерний заряд на глибині понад 900 метрів. Вчені розрахували, що таким чином знизяться викиди метану. В результаті вибуху з розплавлених порід утворилася капсула, в якій за підрахунками вчених нині замуровані 95% радіоактивних продуктів.

Окупаційна влада так званої «ДНР» прийняла рішення припинити відкачування води та затопити шахту «Юнком». При цьому вони поспішили заспокоїти місцеве населення і запевнили, що затоплення радіоактивної шахти нібито не завдасть загрози навколишньому середовищу.

Схема капсули з розплавлених порід після ядерного вибуху на шахті

Але висновки вчених протилежні. У серпні 2004 року під «Всеукраїнської технічної газети» була опублікована стаття вченого Миколи Даньшина, в якій наводилися результати дослідження питання закриття шахти після ядерних випробувань. Вердикт був однозначним: затоплювати шахту не можна – бо у результаті буде винос і потрапляння з капсули в поверхневі джерела радіоактивної води і твердих частинок радіоактивного розплаву.

У мережі вже назвали такі дії окупантів екологічною катастрофою, яка нашкодить не лише навколишньому середовищу України, а й сусіднім державам.

«Скляна капсула, що утворилася в результаті вибуху, без регулярного відкачування підземних вод несе потенційну загрозу радіаційного зараження півдня Донецької області, а також Ростовської області і Краснодарського Краю, окрім басейну Азовського моря, – написав блогер Тім Златкін.- Через півроку з моменту затоплення “капсули” сценарій радіаційного апокаліпсису – найоптимістичніший. 180 тисяч квадратних кілометрів Рашки стануть новою чорнобильською зоною відчуження вже до нового року».