Суд засудив до 15 років російського танкиста, затриманого під Дебальцевим

72


Бахмутський міський суд Донецької області визнав громадянина РФ, який керував танком бойовиків і воював проти Збройних сил України (ЗСУ), але був спійманий під Дебальцевим у 2015 році, винним за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких теракт і ведення агресивної війни. Про це повідомив заступник генпрокурора Дмитро Сторожук, інформує сайт Генпрокуратури України.

Обвинувачений був визнаний винним в тяжких та особливо тяжких злочинах, що передбачені статтями 258 (теракт), 258-3 (створення терористичної організації), 263 (незаконне поводження зі зброєю), 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою) і 437 (ведення агресивної війни) КК України.

Сторожук розповів, що обвинувачений вступив в злочинну змову з терористами “ЛНР” в грудні 2014 року, а затриманий був під час зіткнення з бійцями ВСУ біля селища Санжарівка Донецької області, що біля Дебальцевого. Бойовик командував танком Т-64Б в бою, в якому загинули українські військові.

Затриманий бойовикГенпрокуратура не уточнила прізвище засудженого, але обставини справи говорять, що мова йде про Руслана Гаджиєва.

У січні 2015 року СБУ публікувала відео допиту Гаджиєва, на якому він розповів, що в Росії його затримали за викрадення автомобіля, але замість терміну запропонували допомогти в “військових справах” на Донбасі, переправили через російсько-український кордон і доставили в місто Красний Луч.

Гаджієв керував одним з п’яти танків, які штурмували опорний пункт сил АТО. В ході бою танк росіянина був підбитий, його затримали. Тоді загинули п’ять і було поранено 12 українських військовослужбовців.